уторак, 14. јул 2015.

ИЗЛЕЧЕЊЕ НАРКОМАНА ЈЕ ЧУДО!!!

Дроге има на улици. Ми је не можемо склонити са улице, али можемо (и морамо) у довољној мери да научимо младе колико је зло дрога да би рекли НЕ ономе што им се нуди.

Управо је ово наша основна идеја водиља.

Неколико чињеница морамо да напоменемо и истакнемо:

Од дроге се може излечити, али је проценат излечења веома, веома мали. Никако не треба помислити да, ако се Дејан Лукић рехабилитовао, то може свако. Не! Свако излечење од наркоманије је чудо. Рехабилитовани наркоман има много више умрлих пријатеља него спашених. Из тог разлога превенција је најважнија.

Марихуана је дрога, и то најопснија. Многи је сврставају у лаке дроге, међутим, она је најгора од свих могућих дрога јер представља увод у наркоманију. Сви наркомани почели су са њом.

Марихуана није лек! Не! Лековита својства за болеснике у последњим стадијумима оболелих од канцера представља уље канабиса које се добија хемијском прерадом и обрадом, а употребљава се искључиво под надзором лекара. Џоинт није лек, није лековит и не треба га тако посматрати ни у шали.

Превенција је спас. Да, али не само она коју ми радимо. Свака превенција наркоманије је добродошла – и она коју врше лекари, социолози, психолози, полиција и тако даље. Ми смо пронашли карику која недостаје: искуство из прве руке. На младе и њихове родитеље и наставнике много снажније делује исповест младића који је преживео пакао дроге, него ли теоретска разматрања. Превенцијом спречавамо болест. Уколико се она деси, могућност спашавања је незнатна.


Како изгледају наше трибине? Свака наша трибина креће освртом на Дејанов проблем, наш циљ и намеру да делујемо превентивно. Разговарајући о књизи песама Из смрти у живот свака песма нас доводи до неколико питања, проблема и прича које су везане за њу. На трибина ма се говорило (говори се и говориће се) о свим питањима из ове књиге, али уједно сабирамо и нова питања и проширујемо нашу грађу која је свима доступна адреси: izsmrtiuživot.blogspot.com.


Нема коментара:

Постави коментар