петак, 22. мај 2015.

НАРКОМАНСКИ ЖАРГОН

Потребно је да људи буду упознати са значењем ових израза који нису свакидашњи, а који се користе у конверзацији између зависника.


ГУДРАжаргонски назив за дрогу. Хоћемо ли да се гудрирамо (дрогирамо) или рокнемо.

ДОПназив за хероин. Можете чути још неке од назива за хероин као што су: жуто, хорс итд.

МАРИХУАНАима, такође, више назива па можете чути називе: вутра, вуја, трава, ђиђа... или назив места из којих долазе: албанка итд. Може вам се десити да чујете и израз ХЕДХЕДОВИНА: то су плодови биљке марихуане, њени цветови. Има још назива за сличне дроге које се пуше, а то су: сканк, хашиш итд.

ШТЕКжаргонски назив за штекање (скривање) дроге. Има значење: склањање, скривање, као и штекови (места) која су скривена од јавности, места на којима се окупљају претежно наркомани.

ЗИКРАшатровачки криза. Тај израз можете чути када је зависник у кризи, када тражи дрогу, например: Брате у зикри сам, где си? Или: Где си уштекао гудру? итд.

СНИФназив за шмркање. Можете чути и израз МРКАЊЕ, узимање дроге на нос ушмркивањем.

ЛЕРДИназив за дилера; нпр; Где је лерди?, или: Када ћемо код лердија? итд.

ЛАЈНА назив за црту хероина или неки од прашкастих дрога. Можете чути још назив: линија, ђиза... јер хероин може да се узима и шмркањем. Дакле, предходно се направи (визит картом или неком другом картицом на чврстој глаткој подлози као што је омот од ЦД-а или сто, стакло и сл.) линија од дроге, жаргонски РАЗВУЧЕ и онда се уз помоћ новчанице најчешће ушмркује...

КОКС, КОКА назив за кокаин.

ЕКСЕРИ назив за таблете екстазија. Синтетичка дрога, веома опасна. Таблете могу бити у одлику разних знакова: мицубиши, троугао, слонови, округле... и са различитим сликама на њима: упитник, звезда, стрела, срце итд. Ова дрога даје осећај снаге и покреће корисника на игру, активност, брзе покрете, највише се користи на техно-журкама баш из тог разлога да би конзументи могли дуго да скачу и лажно уживају у чарима психоделичне музике која и не може да се слуша без деловања ове супстанце, без дроге.

СПИДсинтетичка дрога у прашкастом облику. Такође ствара осећај лажне надмоћи као ексери и кокаин и повећава ниво адреналина. Можете наићи и на назив ДУСПИ као назив за ову дрогу.

ЛСДједна од најопаснијих синтетичких дрога. Назива се још и есид, сличица, хофман, сунцокрет... Већином је у облику сличице.

БОЦКАЊЕ рокање у вену (нуве) симболични назив за убадање иглом, узимање хероина интравенски  ппосредством игле.

ГАНОВИ(енг. GUN пиштољ) назив за шприцеве којима се наркомани боду. Може се чути чути: Где си уштекао ганове?, Јеси ли бацио оне ганове од јуче? и слично.

СРЕЂИВАЊЕ – такође један од назива за дрогирање: Брате, хоћемо ли да се средимо?, Брате, можеш  ли да ме средиш,у зикри сам? итд.

Може се чути и некада у разговору: Понеси ми, брате, два цд-а!, или: Понеси једну књигу! и слично. Односи на један грам, један пакет марихуане и слично.

ПОЛУТКАто је пола грама дроге. Можете се чути и нази: лутка, пола.

Назив за ГРАМмгра, мић, ћамил, комад итд...

ЏОИНТ цигарета направљена од марихуане. Може се чути и назив ЏОКАВАЦ.

Ово су неки од израза којих сам успео да се сетим. Наравно израза има небројено тако да ово питање остављамо отворено, што значи како се будем присећао допуњаваћу ово питање или објашњавати у наредним питањима. 


Нема коментара:

Постави коментар